torstai 22. marraskuuta 2012

Kynsistudion laatutekijät asiakkaan näkökulmasta

Tämä postaus on osoitettu ehkä enemmänkin kynsistudioita pitäville/suunnitteleville, mutta varmasti muutkin lukijani ovat kiinnostuneita siitä, mitä minä koen tärkeäksi rakennekynsien laittopaikan, laittotavan ja muun sellaisen kannalta.

Kynnet vuosimallia 2007, poikkeuksellisesti bling bling -koristeluin

Taustahistoriaksi, minulla on ollut lukuun ottamatta kahta todella lyhyttä taukoa akryylikynnet nyt yli kuuden ja puolen vuoden ajan. Kynteni ovat ihan mallia perus, ei mitään ranskalaisia tippejä tai glitterakryylejä. Olen käynyt lähinnä Helsingin keskustan tienoon hintavammissa paikoissa, halpafirmoja en ole edes kokeillut. En nimeä tässä tekstissä firmoja tai tekijöitä, kun tarkoitus ei ole suositella tai haukkua ketään. Keskimääräisesti kaikki ovat hoitaneet asiansa ammattitaidolla, keskitynkin tässä siihen, mikä tekee hyvästä paikasta vielä paremman. Maksan paljon kynsistäni, ja silloin kiinnitän huomiota hyvinkin pieniin asioihin.

Ihan ensi alkuun, hinnoittelusta. Olen maksanut kynsistäni noin 55-65 euroa per huoltokerta näiden vuosien aikana. Kokonaan uudet kynnet minulle on siis laitettu kolmesti – ensimmäiset silloin alkuun ja kahdet muut kahden taukoni jälkeen. Uusien kynsien tarkkaa hintaa en muista, mutta perusakryylien ensilaittohinnat ovat olleet käyttämissäni paikoissa noin 100-120 euroa. Tiedän, että paikkoja löytyisi Helsingistä halvemmallakin, mutta olen valinnut tämän reitin – vaikka hinta ja laatu eivät aina korreloi, yleistäen voi kuitenkin olettaa, että polkuhintaiset paikat eivät ole yhtä laadukkaita. Olisi hankalaa lähteä etsimään näistä halvoista paikoista sitä, joka olisi tarpeeksi laadukas – ainakaan ilman suosituksia. Suosituksien sijaan olen kuullut polkuhintapaikoista haukkuja.

Hinnalla on tietysti asiakasta ohjaava vaikutus laatuolettaman kautta. Pelkkä hinnoilla pelaaminen ei kuitenkaan toimi – heikkotasoista studiota ei saa arvostetuksi nostamalla hinnat kalleimpien kastiin. Päinvastoin, asiakas pettyy hinta-laatusuhteen takia, kokee tulleensa petetyksi ja kertoo tästä varmasti eteenpäin. Sosiaalisessa mediassa tieto leviää nopeasti.

Siis, kannattaa hinnoitella oikein. Polkuhintainen studio (huolto 20-30 euroa) saa aikaan epäilykset siitä, ovatko käytetyt materiaalit laadukkaita, ovatko työntekijöiden olot kunnossa, maksetaanko veroja ja tehdäänkö asiat sitten mahdollisimman kiireellä, jotta näitä vähän maksavia asiakkaita saataisiin mahtumaan päiviin tarpeeksi. Edellä mainituin tavoin hintoja ei kuitenkaan kannata myöskään vetää överiksi vain siksi, että sillä olisi imagoon vaikutus – tämä saattaa käydä tarkoitustaan vastaan.

Rakennekynsien ensimmäisen laiton tarjoukset taas ovat erittäin ymmärrettäviä – tällä saadaan uusi asiakas taloon, joten sitä en miellä polkuhinnaksi.

Nämä hinnathan vaihtelevat eri puolilla Suomea, omat hintaesimerkkini Helsingistä. Kannattaa siis katsoa sen oman paikkakunnan hintatasoa. Huomautan myös, että työsuhdetta ei välttämättä ole, vaan monissa studioissa tekijät toimivat oman toiminimen alla, vaikka hinnan määrittelisikin studion omistaja. Samoin tilanne on erilainen, jos kynnet tekee kaveri kaverialennuksella tai henkilö ilman toimitiloja ja niistä johtuvia kustannuksia.


Itse rakennekynsien laatutekijät koostuvat monista asioista. Ensimmäisenä näistä on pysyvyys. Omat ensimmäiset kynteni kestivät vuoden ilman yhtään katkennutta kynttä. Vaikka sama laittaja laittaisi ne minulle uudestaan samalla menetelmällä ja samoin materiaalein, tuskin enää kesto olisi yhtä hyvä – kuudessa vuodessa kynsien varomisen on unohtanut, ja helpommin tulee toheloitua niin, että laadusta riippumatta toheloidessani kynsi katkeaisi joka tapauksessa. Toisinaan kuulee, että esimerkiksi viikkoa ennen ylioppilasjuhlia laitetut kynnet ovat jo katkeilleet rumiksi juhliin mennessä. On vaikea ajatella, ettäkö ihmiset voisivat toheloida uusien kynsien kanssa noin paljon, uusien kynsien kanssahan sitä vielä varoo katkomista! Mielestäni tuollainen kesto kielii siitä, että laittamisessa meni jotain vikaan.


Olen huomannut, että studiota vaihtaessani kynnet tuppaavat katkeamaan useammin kuin aikaisemmassa paikassa. Kuitenkin jossain vaiheessa katkeilu palautuu normaaliin, harvinaiseen tahtiin. Tähän on esitetty syitä mm. käytetyn akryylin eri ominaisuuksista tai siitä, että laittajan tekniikka on erilainen kuin edellisellä. En leimaisi ihan heti ensi käyntien perusteella uutta studiota huonoksi, vaan katsoisin hetken aikaan, lähteekö katkeilu harventumaan. Nykyisessä paikassani joka kuukausi minulla oli alkuun vähintään yksi katkennut kynsi, nyt taas tilanne on palautunut sellaiseksi, että muutamaan kuukauteen minulla ei katkennut yksikään kynsi (nyt tosin juuri pitkän katkeamattomuusputken jälkeen tällä hetkellä minulla on katkennut kynsi).

Myöskään ei kannata syyttää kynsimuotoilijaa siitä, jos päästää itse huoltovälin venymään liian pitkäksi. Sopivan huoltovälin oppii käytännössä, se on yksilöllinen ja riippuu kynnen kasvunopeudestakin samoin kuin siitä, miten niiden kanssa elää. Minulla sopiva huoltoväli on kuukausi, sen yli mennessä lohkeamisriski kasvaa hurjasti.


Ihan siedettävä kasvuraja ottaen huomioon, ettei ole ridge filleriä tai muutakaan aluslakkaa.
Toisena tärkeänä laatutekijänä koen kynnen kasvurajan näkymisen. Loistava tekijä tekee kynnet, missä kasvuraja ei näy erityisen häiritsevästi. Huonompi taas tekee kynnet, joissa oman kynnen ja akryylin välinen raja on suuri hyppäys paksuun akryylikerrokseen.


Kolmanneksi, kynsinauhojen ei tule vuotaa verta. Minulle on tehty loistavia kynsiä ilman, että kynsinauhani ovat vuotaneet verta – ja valitettavasti myös olen käynyt paikassa, jossa laittaja sai aina kynsinauhoihini vähintään yhden kipeän repeämän.

Kivutonta laittaminen ei aina ole, se on ymmärrettävä. Nimittäin jos kynnen ja akryylin väliin pääsee ilmaa (esim. repsottavasta reunasta tai muusta tällistä johtuen), akryylin hiominen ilmakohdan päältä sattuu vähäsen. Se ilmeisesti kuumenee se taskuun jäänyt ilma. Koska noita taskuja ei saa olla, hyvä laittaja puhkaisee syntyneet ilmataskut ja ottaa vanhaa akryyliä siltä kohdalta pois reippaammin ihan oman kynnen pintaan asti. Ehdottoman fail on se, jos ilmatasku kynnessä johtuu siitä, että se tuli siihen jo kynsiä laittaessa. Niin ei saisi käydä.


Jokaisella kynsiteknikolla on oma kädenjälkensä, joka ei liity varsinaisesti laatuun. Jotkut esim. tekevät liian teräviä, kun haluan suunnilleen ovaalit, jotkut taas päinvastoin. Hyvä kynsimuotoilija oppii asiakkaansa mieltymykset – ja hyvä asiakas kertoo kohteliaasti, jos kynsistä ei tullut ihan sen muotoiset kuin haluaa. Niitä voidaan vielä fiksata paikan päällä muotoiluvaiheessa. Kaiken lisäksi kynsimuotoilijoiden käsiäala vaihtelee vielä kiireen mukaan... Tässä pari esimerkkiä muutaman eri tekijän kynsistä, nuo postauksen ylimmässä kuvassa olevat ovat eri tyypin käsialaa josta ei tuon tarkempaa kuvaa mulla enää ole.


Olen itse kokenut itselläni parhaiten toimivaksi sen, että kynnet tehdään tippien sijaan muoteilla, kun laitetaan uudet kynnet tai joku katkeaa. Laadukas tekijä osaa molemmat tekniikat, eikä epäröi käyttää asiakkaan niin halutessa muotteja (jos vain oman kynnen pituus riittää). Hyvä tekijä saa tehtyä muotilla hyvinkin lyhyeen kynteen akryylit.


Kynsihuollon lopuksi (jos kyseessä ei ole mikään ranskalainen manikyyri –viritys) tulee kyseeseen lakkaus. Tätä ei tulisi ylenkatsoa, se on ihan oikeasti tärkeä juttu, että se tulee tehtyä huolella. Akryyleissä kynsilakat pysyvät parikin viikkoa. On kamalaa, jos joudun lähes heti studiolta lähtemisen jälkeen lakkaamaan kynnet itse uusiksi. Erityistä plussaa täytyy antaa eräälle kynsiteknikolleni, joka ilman eri kustannuksia lakkasi kynteni aina kahdella värillä ranskalaisittain: esim. kynsi muuten musta mutta kärki ranskalaisesti lakattuna pinkki. Tätä ei voi vaatia, jos et ole koristelusta erikseen maksanut, mutta siksipä juuri kyseiselle kynsiteknikolle kuuluu suuren suuri kiitos lisämaksuttomasta lisäpalvelusta. Se oli kalleimpia kokeilemiani paikkoja, mutta tuo lisäsi entisestään fiilistäni siihen, että saan palvelua koko rahan edestä.


Pelkät random-diipadaapamerkit kynsilakkatelineissä eivät nostata luottamustani kynsistudioon. Olen paljon enemmän mielissäni, jos samalla pääsen kokeilemaan vaikkapa OPI:n, Color Clubin tai Orlyn uusimpia lakkakokoelmia. Niinhän se on, että rakennekynsissä pysyy mikä tahansa lakka, mutta silti paikka on sitä laadukkaamman oloinen, mitä laadukkaampia/tunnetumpia merkkejä käytetään. Myös värivalikoima tulisi olla laaja. Nykyään, kun asiakkaina käy muitakin kuin turkistätejä, pitäisi studiosta löytyä jotain muutakin kuin miljoonaa eri sävyä akselilla creme-punainen-viini.


Kynsistudion sisustus on minulle merkittävä asia. Se ei saa olla liian kliinisen hoitolamainen, vaan jotain eleganttia, hillittyä koristeellisuutta kaipaan. Ikivanhat kalusteet - ja erityisesti laitteet - eivät houkuttele, samoin kartan epäsiisteyttä. Jos minulla olisi kynsistudio, haluaisin, että se näyttäisi asiakkaasta houkuttelevalta. Ihmettelen, kun näen studioita, joissa tätä ei ilmeisesti hirveästi ole ajateltu. Tai sitten makuni vaan poikkeaa niin suuresti studion omistajan mausta. Jotkut paikat näyttävät aivan värioksennuksilta. Itse en sellaisiin ole mennyt sisäänkään, tuppaavat olemaan samalla myös niitä halvimpia. Halpakin sisustus on mahdollista toteuttaa hyvällä maulla...


Ilmapiiri kynsistudiossa on tärkeä. Istut joka tapauksessa paikallasi tunnista pariin, joten olisi se ihan kiva muutama sana vaihtaa. Kynsiteknikon tulisi lukea asiakastaan - jotkut eivät halua sen kummemmin jutella, toiset taas (kuten minä) kokisin oloni hyvin vaivautuneeksi, jos koko session aikana vaihdettaisiin vain pari lausetta. Ymmärrettävästi monet menestyneet ja taitavat Suomessa kynsiä tekevät ihmiset ovat Virosta tai Venäjältä eivätkä siten puhu täydellistä suomea, mutta se ei haittaa. Tärkeintä, että yrittävät, ja että koen tulleeni ymmärretyksi. Kerran kävin huollossa Lontoossa. Oli ikävää, ettei aasialainen tekijä jutellut kanssani mitään. Paikan miespuolinen omistaja sentään tuli juttelemaan englanniksi kanssani.


Asiakkaana muista kertoa, mitkä ovat juuri sinun ensisijaiset toiveesi, mihin haluat kiinnitettävän huomiota ja mikä on ollut aiemmissa paikoissa mahdollisesti ongelmana jos sinulla on ollut kynnet aiemminkin. Tämän voi tehdä haukkumatta ja nimeämättä aikaisemmin käyttämääsi paikkaa. Täydellisiin kynsiin tarvitaan myös tarvittavan kattavasti ilmaistut toiveet. Kaikkea ei myöskään voi saada kerralla - esimerkiksi akryylin on oltava riittävän paksu, jotta se kestää, eikä pituus voi olla ihan ääretön.

Nämä olivat siis subjektiivisia näkemyksiäni, ammattilainen en alalla ole enkä ole koskaan teoriaa opiskellut muuten kuin asiakkaan tuolissa istumalla. Tuliko näkemyksiä lukijoilta?

8 kommenttia :

 1. Hyvä postaus! Mukava lukea hieman erilaista pohdintaa kynsistudiokäynneistä.

  Hinnoista olen samaa mieltä, että hyvistä kynsistä, kuten muistakin laadukkaista kauneuspalveluista, kannattaa kyllä maksaa. Jo pelkästään kynsien tekijän vuoksi, koska kahden tunnin työstä 100 euroa ei ole niin paljoa veloitettu - vaikka se maksajan näkökulmasta voi ehkä tuntua isolta. Jos kuitenkin laskee kiinteät kustannukset ja verot pois, ei lopullinen voitto tuntia kohden ole liikaa pyydetty. Varsinkin jos saa hyvät kynnet mukavalta tekijältä, ei halua teknikon tekevän työtään ilmaiseksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ja siihen kun ottaa vielä huomioon että ei se ihminen siellä välttämättä aina täyttä työpäivää tee. Tulee peruutuksia tai muuten vaan tyhjiä koloja kalenteriin, ja siinä sitten odottelet seuraavaa asiakasta. Toiminimellä kun et saa palkkaakaan, istut töissä ilman, että liksa juoksee.

   Poista
 2. Tosi mielenkiintoinen juttu, vaikka itselläni ei rakennekynsiä olekaan.

  Itselleni yksi tärkeimpiä asioita kaikissa kauneudenhoitopalveluissa on tilan ja välineiden siisteys. Vaikka sisustus olisi halvempikin, tärkeintä on että on puhdasta, se antaa heti hyvän kuvan paikasta ja työn laadusta! En mene laadukkaampaankaan paikkaan uudelleen vaikka sijainti ja sisustus olisi kuinka kallis ja hieno, jos ei ole puhdasta! Ihan perusjuttu, mutta yllättävän usein tämä asia voi olla retuperällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienenä mä aina tein siivoushommia äidin kempparissa, mun mielestä se oli turhaa jynssäämistä, mutta sehän kyllä vaikuttaa ja paljon. Haluaako joku ostaa pölyisiä paketteja? Tai kävellä hoitolaan myymälän läpi, joka on loskainen? Tai edes tulla koko paikkaan sisään, jos jo ulkoa näkee sotkua...

   Poista
 3. Mä luulin että mä kommentoin tätä jo mutta en sitten näköjään..
  Mutta siis tosi mielenkiintoinen postaus. Vaikka mä oonkin niin kynsifriikki, niin en tiedä kynsistudiosta oikeastaan melkein mitään, koska oon aina näiden omien kynsien kanssa elelly. Oli tosi kiinnostavaa lukea kokemuksista ja minkälaisia asioita ottaa huomioon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä taas oon istunut kynsistudiossa vuosien aikana lukemattomia tunteja, mutta koskaan en ole ottanut normaalia manikyyriä luonnonkynsille. :D Edes pika-sellaista.

   Poista
 4. Kynsistudiot eivät ole minulle tuttuja. Ehkä vielä kokeilen! Vaan mikä on ihana kynsilakka noissa ensimmäisissä, vuodelta 2007 olevissa kynsissä? Vieläkö muistat?! Näyttää nimittäin upealta sävyltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on Orlyn ihan peruskokoelmaa olevaa lakkaa, sävyä en muista. Näytti hotpinkimmältä pullossa kuin livenä.

   Poista