perjantai 4. tammikuuta 2013

Ajatuksia kosmetiikan ostokäyttäytymisestäni ja käyttötavoitteet tammikuulle

Nätti, kiltti? -blogista heitettiin minulle haaste, joka sopii erinomaisesti toteutettavaksi tässä vuoden alkuun. Tarkoituksena oli pohtia omaa ostokäyttäytymistään kosmetiikan suhteen. Haaste tuli aika sopivaan kohtaan, kun muutenkin näitä on pohtinut tässä viime aikoina. Postauksessa on kappalejako, mutta pahoittelen, että tämä kilometripostaus on vähän tällaista mindflow'ta silti. :)

Aloitin Nekun esimerkistä vuoden 2013 ensimmäisestä päivästä alkaen listaamaan ylös ihan täsmällisesti mitä olen ostanut, saanut, kuluttanut loppuun tai antanut/heittänyt pois. Tarkoitus olisi, että kun lista seisoo tietokoneen työpöydällä ja sitä aktiivisesti täyttää, tulee automaattisesti mietittyä myös sitä kuluttamista.

Loppuvuosi minulla on mennyt erinomaisesti kulutuksen suhteen. Erinäisiä asioita on kasautunut maksettavaksi, ja kun raha on ollut tiukassa, oli pakko oikeasti alkaa katsoa jopa sitä, onko herne-maissi-paprika halvempaa Lidlissä vai S-Marketissa (S-Marketissa). Näin ollen kosmetiikkaa en ole ostanut. Viimeisimmät ostokset ovat Kauneusmessujen ostokset (listattu pari postausta sitten), yksi magneettikynsilakka muistaakseni marraskuun alussa tai lokakuun lopussa, kolme ulkomailta kimppatilauksessa hankittua kynsilakkaa marraskuussa ja hiusväriä. Joulukuussa en ostanut mitään - vanua ja hammastahnaa en nyt tähän laske. Niistäkin kyllä ostin about halvimmat. Heräsin tajuamaan vasta kesän lopulla, että menoni ylittävät tuloni. Kulutustahtini oli sama, mihin olin tottunut silloin, kun asunnossa asui minua enemmän tienaava avopuoliso ja vanhemmillakin oli vielä rahaa, mistä minua jeesata. Molemmat ovat kuitenkin eläkkeellä eikä asumiskulujanikaan maksa enää kukaan muu kanssani puoliksi. Pitäisi elää omillaan eikä ylivelkaantua jatkuvasti. Kesällä tilannetta rasittivat myös eläinlääkärikulut, joille nyt vaan ei voi mitään. Nyt syksyllä ryhdistäydyin lopulta ja sen seurausta tuo kosmetiikan ostamisen vähentyminenkin on. Peruin kaikki lehtitilaukseni, peruin kanavapaketin. En ostanut juurikaan kosmetiikkaa. Vaihdoin hiusvärini kaksivärisestä pinkki-mustasta kokonaan mustaan, koska se maksaa vähemmän (ja on helpompaa tehdä yksin). Olen ajanut taksilla muistaakseni tasan kaksi kertaa kahden kuukauden aikana niin, että olen itse maksanut sen. Aiemmin tein sitä jatkuvasti, laiskuuttani.

Tämä jeesustelu kosmetiikan ostamisen järkevöitymisestä on kuitenkin vain viime kuukausien osalta totuus. Rahatilanteeni salliessa olen aiemmin tuhlannut kosmetiikkaan rahaa järjettömät määrät. Erityisesti hurahdin bloggaamisen alussa - joka puolelta satoi vinkkejä kulttituotteista tai muusta mielenkiintoisesta, mitä oli pakko testata. Tuohon aikaan en saanut ilmaiseksi juuri mitään, blogin kautta saatuja tuotteita alkoi suuremmissa määrin tulla vasta jo puolitoista vuotta blogia kirjoitettuani. Tilanne on nyt sinänsä muuttunut, että ilmaiseksi saatuja tuotteita alkaa olla aika paljon. Näin ollen esimerkiksi shampoon tai hoitoaineen ostamisessa ei ole mitään järkeä, ennen kuin edelliset miljoona on kulutettu loppuun.

Tässä kuussa rahatilanne on ollut hieman valoisampi, mutta kuitenkin tällekin kuulle tulee suurempia menoja - kissa on vietävä kastrointiin, esimerkiksi. Kissan vakuutustakaan en ole vieläkään maksanut. Nyt tässä kuussa olisikin jopa varaa pariin kosmetiikkatuotteeseenkin, mutta mitä minä oikeasti tarvitsen?

Livbox oli yksi asia, jonka ostamista pohdiskelin. Lopulta tulin siihen tulokseen, että seurailen pari kuukautta, minkälaista tavaraa boksista tulee jatkossa ja teen ostopäätöksen vasta sitten. Nyt kävikin jopa niin onnellisesti, että itse asiassa sain Livboxin kilpailusta kolmen kuukauden tilauksen palkintona. :)

Deon tulen tarvitsemaan piakkoin. Sen myös ostan, ja se on Clarins, vaikka halvemmallakin pääsisin. Se vaan on sen arvoinen, etenkin, kun tarjouksesta ostaa.

Tein jo tässä kuussa yhden hankinnan, 10 euroa ja risat, joka liittyy kosmetiikkaan - nimittäin 10 kpl swatch-kiekkoja kynsilakoille, kun edelliset loppuvat kesken. Hankinnan tarkoitus on se, että kartoitan kynsilakkamereni, tsekkaan ajantasaisen lakkatilanteen ja heitän pois kuivahtaneet. Tarkoitus on saada enemmän iloa irti siitä, mitä jo omistan. Osittain samasta syystä marraskuussa tein kosmetiikan käyttöpakko -haasteen. Samalla kaivoin kasan tavaroita, joista kokosin aarrepostauksen.

Vaikka rahatilanne onkin nyt aavistuksen parempi kuin viime kuukausina, minulla on silti luottokorttivelkaa, opintolainaa ja asuntolaina. Olisi äärimmäisen fiksua jatkaa tätä köyhistelyä myös jatkossa - niin kosmetiikan kuin muunkin suhteen.

Yksi ongelma kosmetiikkakäyttäytymisessäni on "ihan kiva"-tuotteet, tai tuotteet, joissa on pieni epämiellyttävä puoli. Näiden kohdalla tuppaan tekemään niin, että ne jäävät hyllyyn pölyttymään, kun ostan suosikkiani tilalle. Nyt juuri tälle asialle käyttöpakko-haasteellani pystyn jotain tekemään. Esimerkiksi Cliniquen Clarifying Lotion 2 on loppumassa. Haluaisin ostaa uuden, mutta tarvitsenko välttämättä? Ainakaan ihan vielä, kun minulla on niin helkutisti erilaisia tehomömmöjä, ettei superpuhdistajakasvoveteni ole aivan välttämätön. Toistaiseksi yritän olla ostamatta. Suosikkikosteusvoiteeni on loppu myös, mutta kun noita muitakin on tuhat, kyllä minä niilläkin pärjäisin. Sekin siis saa olla toistaiseksi ostamatta. Helena Rubinsteinin silmämeikinpoistoaineeni loppuu. Seuraavan kerran kun ostan, ostan taas sitä, vaikka kallis onkin - mutta minulla on kyllä kaksi muutakin, ei yhtä hyvää mutta oikein kelvollista tuotetta. Ne kulukoot ensin loppuun.

Kuluttamista sinänsä en vastusta, enkä ole kovin luonnonvarojen säästämisestä tai ympäristön pelastamisesta innostunut ekohippi muutenkaan. Omat mielenkiintoni ovat eläinten puolella, jossa erityisesti löytöeläintyössä ja kasvissyönnillä yritän omilla valinnoillani edistää mielestäni eettisempää yhteiskuntaa, mutta se saa nyt toistaiseksi riittää maailmanpelastustouhukseni. Tämä blogi varmaankin myös joillain lisää kulutusta, enkä ole siitä pahoillani - toisaalta mahdollisesti blogi myös saa ihmiset harkitsemaan, mitä tuotteelta haluavat ja löytämään ne oikeat hutiostosten sijaan. En ole ottanut enkä tule ottamaankaan kantaa blogissani siihen, miten kukin kosmettiikkaa kuluttaa. Lukija saa minun puolestani viettää kulutusjuhlaa joka päivä tai ostaa vain harkittuja ja tarpeellisia. Itseni kohdalla sen sijaan yritys olisi järkevöittää kulutuskäyttäytymistäni - ei maailmaa pelastaakseni, vaan omaa talouttani ajatellen.


No, mutta sitten siihen seuraavaan käyttöpakkotavoitteeseen. Vuoden lopun käyttöpakkoprojektini oli antoisa, haluan jatkaa sitä. Tämä haaste itse itselleni on tammikuun loppuun asti voimassa, raportoin tuloksia sen jälkeen.


Ensinnäkin haasteessani ovat mukana tuotteet, joiden kohdalla en onnistunut viime käyttöpakossa. Lumenen meikkipuuteri on käytettävä loppuun, samoin Ole Henriksenin kasvonaamio. Huulipunia en sitten lopulta käyttänyt tiheästi kuin alkuun. Nyt asetetaan jokin määrätavoite. Olkoon se niin, että huulipunaa on käytettävä vähintään neljänä päivänä viikosta, jotta olisin päässyt tavoitteeseeni. Lancômen Hydra Zen -silmänympärysvoiteelle asetettakoon sama vähintään neljänä päivänä viikossa -tavoite. Lumenen kasvovesi hupeni nopeammin kuin oletin ja sen suhteen en epäonnistunut viime käyttöpakossani. Nostetaan nyt kuitenkin panoksia: jäljellä oleva neljännespullo on käytettävä ihan loppuun asti. Ja nuo Cliniquen ja Maybellinen peitevoiteet... Jos nyt edes saisi tuon vanhemman, Cliniquen valokynäksi liian tumman valokynän käytettyä loppuun. Sitten Maybellineen, jos tuo onnistuu.

Ralph Lauren Rocks -tuoksu on tällä hetkellä täysikokoisista tuoksuistani se, joka on ensimmäisenä loppumassa. En usko, että saan tätä ihan loppuun kuukaudessa, vaikka tämä onkin erinomainen kevyt ja pirteä arkituoksu. Josko kuitenkin saisin kulutettua puolet siitä, mitä pullossa nyt on jäljellä.

Dermalogican Soothing Protection Spray löytyi kosmetiikkakätköistäni. Aivan unohtunut tuote, tämän otan nyt tehokäyttöön. Tässä ei ole mitään erityistä määrätavoitetta, totean vaan, että mitä enemmän saan kulutettua, sen parempi. Kun nyt edes selkeästi näyttäisi vähenevän pullossaan. Pullo on ihan jättisuuri! Saisin tästä paremman kuvankin kun käyttäisin aktiivisesti pidemmän aikaa.

Sensain Brightening Cream -kosteusvoide tulee tehokäyttöön myös. Pikkupurkista on enää hyvin vähän jäljellä, ja minulla on kai korkkaamattomiakin tällaisia kaksi. Tämä loppuu varmasti kuun aikana tehokäytössä.

Vartalovoiteita minulla kuluu hirvittävän vähän. DKNY:n minikokoinen omppuvartalovoide on ehkä noin puolillaan, sen haluan loppuvan myös. Minulla ei ole kovin kuiva iho, joten levitellään tätä nyt ihan vaikka purkeilla lutraamisen ilosta yli tarpeen. Tatuointeja tosin pitäisikin muistaa rasvata, en koskaan muista. Ne ovat niin pienellä alueella, ettei siihan tarkoitukseen kovasti saa voideta kulumaan. Normaalisti saisin käytettyä ehkä yhden tämmöisen tuubin verran vartalovoidetta vuodessa, josta siitäkin 75 prosenttia kesäaikana auringonoton after sun -voiteena...

The Body Shopin mantelikäsivoide on varmasti suunnilleen yhtä vanha kuin tämä blogi. Käytän käsirasvaa todella harvoin. En halua kynsieni kasvavan yhtään nopeammin, koska huoltoväli akryyleillä tihentyisi. Lisäksi pelkään, että öljypitoiset tuotteet menevät kynnen ja akryylin väliin irrottaen akryylikynttä kynnestä. Katsotaan nyt, kuinka paljon tämä tehokäytöllä on vaikutusta huoltoväliin. Kun kyseessä on näin vanha tuote, nyt tehdään tälle tuplakäyttösuunnitelma: jalkavoiteita minulla on tällä hetkellä vain yksi olemassa, joten tätä saa nyt sitten käyttää käsien lisäksi myös jalkavoiteena. Sillä tavalla saan tämän loppumaan ja seuraavan käyttöön - taidan omistaa silti jonkun nelisen kappaletta käsivoiteita...

Yksi ripsiväri on saatettava tiensä päähän. Se olkoon IsaDoran Big Bold Mascara. Ei se enää uudenveroinen ole muutenkaan, mutta toinen vaihtoehto on, että jätän sen yksinään pikkuhiljaa kuivumaan loppuun. Ei, tehokäyttöön menee.

Dermalogican Precleanse on öljymäinen, meikinpoistoon tarkoitettu tuote. Tarkoitettu siis käytettäväksi ennen varsinaista kasvojenpesutuotetta. Tuote hiertoaan kuivalle iholle ja pestään pois, se sulattaa mukanaan meikin. Pullo on järjettömän riittoisa, mutta nyt se alkaa osoittaa loppumisen merkkejä jopa siinä määrin, että arvioisin saavani sen kulutettua kuukauden tehokäytössä loppuun. Sensain vastaava voidemainen seisköön hyllyssä sen aikaa, vaikka tykkäänkin koostumukseltaan siitä enemmän. Precleanse on kyllä oikein loistava myös, mutta juokseva koostumus saa minut tykkäämään tästä vähemmän kuin Sensaista.

Make Up Storen Sport-meikkivoiteen ostin työmatkakäyttöön. Siinä on sivellin päässä, mutta lopulta kuitenkin totesin levittämiseen vaadittavan sormia, joten työmatkalle tämä ei ollutkaan oivallisin. Nyt meikataan sitten vaikka töissä, jossa on mahdollisuus pestä ne näpitkin, tai yritetään herätä aiemmin. En näe, paljonko tässä on jäljellä. Yritän saada loppuun silti kuun aikana, voi kuitenkin olla, että tämä on liian kova tavoite saavutettavaksi. Yritetään. :) Koko tuote meni sitten unohtumaan kuvasta, mutta se kuuluu tähän tavoitteeseeni myös.

Kynsilakkojeni organisoinnista ja varastojen kartoittamisesta kartuttamisen sijaan mainitsinkin jo tuossa aiemmin tekstissä. Joulun aikaan sain swatchattua kiekoille omistamani vihreät ja siniset lakat jossain (pseudo-)loogisessa järjestyksessä. Kirjoitin sävynimet ylös. Sama olisi tarkoitus tehdä muillekin lakoille. Violetteja, viinejä ja muita sinipunaisia minulla on ylivoimaisesti kai eniten. Ostin niitä kiekkoja, mutta ennen projektiin ryhtymistä pitäisi kartoittaa, mitkä ikivanhat lakat ovat vielä käyttökelpoisia. Yhden swatch-kynnen maalaaminen ei riitä, minun on kokeiltava ihan lakata kynsiäni kokonaan, jotta tiedän, onko lakan aika jo loppu. Siispä, tässä kuussa käyn läpi nuo vanhat lakkani akselilta viini-violetti ja katson, mitkä niistä lentävät mahdollisesti roskiin. Tulen tuhoutumaan tähän viinien/violettien lakkausten kuukauteen... Lame, vaihdat kynsilakkaa ennen kuin se on edes kulunut - ja toiseen, lähes samaan sävyyn. :D Miksi mä ostin näitä halpoja viininpunaisia ja violetteja yläaste- ja lukioikäisenä näin hitosti? Ei tainnut olla swatch-kiekkoa matkassa... ;)

Dermalogican tuotteet ja IsaDoran ripsiväri saatu blogin kautta.

8 kommenttia :

 1. Kiitos paljon maininnasta! ;) Musta tuntuu, että mä kirjoitan tästä aiheesta vielä useaan otteeseen omaan blogiini, koska tästä on niin paljon sanottavaa. Yritän tässä vain kerätä rohkeutta tunnustaa julkisesti, mitä kaikkea olen jättänyt ostamatta ja minkä vuoksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eihän siinä ole mitään hävettävää, päin vastoin. :) Jos siihen rohkeutta kaipaat. Mielipiteet ja pohdinnat, niitä on aina kiva lukea, erityisesti argumentoituja sellaisia, vaikka ei samaa mieltä olisikaan.

   Poista
 2. Jee, heti tuli uusi haaste! :) Helmikuussa sitten nähdään miten sujui, hauskaa! Tämä on kuin joku jännityskertomus, loppuuko Lumenen meikkipuuteri vihdoin... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seuraavassa jaksossa: Loppuuko Lumenen meikkipuuteri? Oppiiko Sonia käyttämään silmänympärysvoidetta? Mitkä kynsilakat kuolevat? Löytyykö tappaja Ralph Laurenin jättämän hajujäljen perusteella? Stay tuned. :D

   Poista
 3. Minä koen joskus syyllisyyttä tuosta kulutuskeskeisestä blogistani, ja kulutuksesta muutenkin (mussa on sitä ekohippiä). Enkä edes oikein keksi mitään perustelua itselleni. Ehkä joku välttyy huonoilta hankinnoilta? Mutta mielenkiintoista lukea jonkun muunkin pohdiskeluja tästä aiheesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, koko maailmaa ei kukaan pysty pelastamaan, tee jossain muussa asiassa ekovalintoja sen edestä. :)

   Poista
 4. Tämä teksti oli tosi mielenkiintoinen. :) Omana aikomuksena on myös käyttää enemmän entisiä meikkejä ja kynsilakkoja sekä kirjata ylös ainakin tammikuun ajan kaikki kosmetiikkaostokset.

  VastaaPoista